POTRAŽNI PSI

Rad s potražnim ili spasilačkim psima aktivnost je u koju ulažemo najveći dio svoga vremena po pitanju edukacije, treninga i ispita. Javite nam se i krenite na treninge s potražnim psima.

POTRAŽNI PSI

Rad s potražnim ili spasilačkim psima aktivnost je u koju ulažemo najveći dio svoga vremena po pitanju edukacije, treninga i ispita. Javite nam se i krenite na treninge s potražnim psima.

potražni psi hrvatska

POTRAŽNI / SPASILAČKI PSI

K9 potražni tim čine vodič i pas, a u našem klubu radimo prema airscent metodi – pas traži bilo koji ljudski miris te ga slijedi do nestale osobe. Potražni psi ne moraju biti čistokrvni već je moguće trenirati sa svim psima koji pokažu interes i zadovoljstvo u radu.

Obuka se provodi pomoću pozitivnih metoda rada – hrana i igračke kako bi pas dao maksimalno od sebe. Obučeni potražni pas sa svojim vodičem mijenja i do 20 ljudi na terenu.

 

Kako bi došli do konačnog cilja u obuci potražnog psa neizostavni dio obuke je i poslušnost psa na kojoj radimo kroz grupne i individualne treninge u našem klubu za obuku pasa Baranja kraj Osijeka. 

VODIČ POTRAŽNOG PSA

Vodič potražnog psa mora proći posebnu obuku kako bi se naučio raditi s potražnim psima. Obuka vodiča uključuje metode nagrađivanja pasa, poznavanje različitih pasmina i njihovih karakteristika kako bi se znalo ispravno postupati u pojedinim situacijama, tehnike treninga pasa za traženje, upoznavanje s opremom za rad, pružanje prve pomoći i ostale aktivnosti koje su potrebne vodiču. Vodiči potražnih pasa moraju biti pouzdani, odgovorni i posvećeni u svom radu.

 

Znanje koje imamo o radu s potražnim psima rado ćemo podijeliti s vama kako bi broj spasilačkih pasa porastao na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. 

VIŠE O TRENINGU SPASILAČKIH PASA

Airscent metoda obuke potražnih pasa predstavlja iznimno učinkovitu strategiju rada koja se često primjenjuje u operacijama spašavanja i traganja (SAR). Ova tehnika omogućuje psima da iskoriste svoj izvanredno razvijen njuh kako bi prepoznali i pratili bilo koje ljudske mirise koji se šire zrakom. Najveća prednosti ove metode se vidi u situacijama gdje je potrebno pretražiti prostrane terene u potrazi za nestalim osobama.

Obukom spasilačkog psa ovom metodom treniramo ga da prepozna i slijedi bilo koji miris koji dolazi od ljudskih čestića s kože, znoja i tijela. Kada pas otkrije miris, slijedi ga do osobe za kojom se traga, a potom lajanjem označava pronalazak kako bi vodiču dao do znanja da je pronašao unesrećenu osobu.

Jedna od ključnih prednosti ove metode je izvanredna brzina kojom psi mogu pretraživati velika područja posebno u potrazi na otvorenim terenima, šumama ili u prostranim urbanim okruženjima pogođenim potresima. Na samu uspješnost u potrazi uvelike utječe povezanost između pasa i njegovog vodiča, gdje međusobno povjerenje i pravilna komunikacija igraju veliku ulogu.

Kroz treninge uz pozitivne poticaje i nagrade, psi su motivirani da pronalaze ljudske mirise – nakon uspješnog pronalaska osobe, nagrađuju se omiljenim igračkama ili poslasticama i stvara pozitivno iskustvo koje povezuje pronalazak sa zabavom.

Rad sa psima ovom metodom potrebno je primjenjivati na različitim okruženjima i situacijama kako bi pas bio što bolje habituiran i imao veću sigurnost u radu. Psi obučeni airscent tehnikom mogu precizno označiti područje gdje se nalazi osoba, omogućujući potražnim timovima da usmjere napore prema označenoj lokaciji. 

Potražni psi omogućuju SAR timovima da uz pomoć odličnih prirodnih sposobnosti pronađu i spase osobe u kritičnim situacijama. Ovaj pristup je ključan za uspjeh akcija spašavanja, pod uvjetom da je obuka provedena s predanošću i temeljitim timskim radom vodiča i pasa te ostalih ključnih sudionika treninga i akcija spašavanja.

NAŠE ISKUSTVO U RADU SA PSIMA

PASA KOJIMA SE MI NATJEČEMO U BROJNIM DISCIPLINAMA​
VODIČA POTRAŽNIH PASA
+
GODINA AKTIVNI U KINOLOGIJI

ŽELIŠ TRENIRATI S NAMA?

Naš put u radu sa spasilačkim psima krenuo je spontano, a prerastao je u nešto s čime ne namjeravamo nikada stati jer nakon obuke koja je dugotrajna i naporna takvi psi mogu nekome spasiti život. Na putu za vodiče spasilačkih pasa riješili smo sedam ispita organiziranih pri Hrvatsko kinološkom savezu i komisiji za spasilačke pse u Zagrebu. Ispiti su teorijski i praktični, a polagali smo od prve pomoći unesrećenom, preko osnova alpinizma, pa do psihologije i odgoja pasa. Prošli smo brojne edukacije i rad s međunarodnim i hrvatskim instruktorima za rad s potražnim psima poput KOSSPa Zagreb, HGSSa, HUOPa i drugih što je doprinijelo našem iskustvu. Prošli smo edukacije za traženja u šumama, ruševinama i lavinama. Pripremamo pse za traženja u stvarnim situacijama i za dobivanje međunarodno priznate licence za spasilačke pse od strane IRO-a (International Search and Rescue Dog Organisation). Nešto više o našem radu sa spasilačkim psima

Sada je pravi trenutak da kreneš kao:

1. Markirant – osoba koja je iznimno bitna u procesu obuku potražnih pasa jer bez njih niti sama obuka nije moguća.  To je osoba koja “predstavlja unesrećenu osobu” i gradi iskustvo svakog potražnog psa, podiže ga mentalno te gradi njegovo samopouzdanje kako bi svakim treningom pas bio sve uspješniji. U obuci spasilačkog psa potrebno je što više osoba u funkciji markiranta. Uvijek ste dobrodošli!

2. Vodič potražnog/spasilačkog psa – osoba koja kreće raditi sa psom na treninzima i koja kroz rad svladava različite teme oko odgoja i psihologije pasa koje su bitne za njegov daljnji uspjeh kao vodiča

PROVJERI ŠTO OSIM POTRAŽNIH TRENINGA RADE NAŠI PSI

Kao markiranti smijete sudjelovati besplatno na svim našim treninzima gdje će te dobiti osnovna znanja o radu potražnih pasa koje će vam pomoći ako jednog dana odlučite krenuti raditi sa svojim psom – potrebno je popuniti prijavnicu i odabrati da se prijavljujete kao markirant te ćemo vas povratno kontaktirati.

Edukacija će trajati 15 sati, a ciljevi su:

Educirati polaznike o radu spasilačkih pasa
Educirati polaznike o psihologiji pasa, markiranju za potražne pse
Priprema za ispite iz poslušnosti i prepreka 
Priprema za teorijski ispit

Treninzi i edukacije će se odvijati dva puta tjedno na različitim lokacijama u šumama i ruševinama te na našem poligonu sa spravama potrebnim za pripremu ispita spasilačkih pasa. Nakon završetka edukacije nastavlja se s treninzima.

Klikom OVDJE prijavite se besplatno kao markiranat ili na edukaciju za rad s potražnim psima. Cijena edukacije za vodiča potražnog psa iznosi 130 €.

Imate dodatnih pitanja oko obuke potražnih pasa?

PARTNERI I SURADNICI

Popis udruga čiji smo članovi, naših partnera i brendova s kojima surađujemo. Ispuni formu iznad i javi nam se s prijedlogom za suradnju.

potražni psi hks

HKS

Potražni psi Hrvatske

nekmar hrana za pse partner

Nekmar

Nekmar hrana za pse

K9 Shop

K9 Shop Hrvatska

border collie

KOSSP Zagreb

Klub za obuku sportskih i službenih pasa Zagreb

border collie

HKS

Hrvatski kinološki savez

ZA PITANJA OKO SURADNJE

Contact Form potražni psi

Adresa

Žrtava domovinskog rata 39, 31327 Bilje

Kontakt broj

+385 97 7371 712

Email

kop.baranja@gmail.com

KLUB ZA OBUKU PASA BARANJA

Kinološka disciplina koja ljudima može spasiti život. ⛑️

BLOG