Border Collie | Najpametniji psi

Border collie (granični škotski ovčar) vas je zadivio svojom inteligencijom i brzinom uz to je najpametniji pas te sada želite saznati njihove karakteristike?  Border collie štenci  dobivaju svu našu ljubav i trud da budu iznimno dobro socijalizirani te zdravi prije negoli li odlaze kod novih vlasnika. Inteligentna pasmina koju uzgajamo sa tijelom atletske građe, zahtjeva razne vrste aktivnostišto im i omogućavamo.  Sa psima radimo agility, trikove, poslušnost i brojne druge aktivnosti.

Border Collie prodaja

Border Koli je pasmina kod koje treba obratiti pažnju na  kupnju kako ne bi nabavili ljubimca sa kojim kasnije nećemo biti u mogućnosti raditi sve aktivnosti koje smo željeli, bilo da su to izložbe pasa, agilty, dog dancing, poslušnost i brojne druge. Border Collie prodaja je zadnjih godina iznimno popularna, no nažalost ne od odgovornih uzgajivača koji njima posvećuju svu svoju ljubav već od strane mnogih ''štancaroša'' koji iskorištavaju  pse samo isključivo radi zarade. Border Collie štenci od čistokrvnih roditelji su jedini znak da ćete dobiti psa upravo te pasmine.

Uzgajivačnica

Sve informacije koje vas zanimaju slobodno nam postavite na našoj stranici  Hyper Paw kontakt ili na chat-u u doljnjem desnom kutu. Dostupni smo i putem našeg facebook profila te nas slobodno kontaktirajte za bilo kakve informacije vezane uz pasminu ili konkretno za naš uzgoj. Nalazimo se u Hrvatskoj u blizini grada Osijeka. Cilj nam je uzgajati pse koji će uživati u svome životi kod novih vlasnika, a prije svega da su aktivi, zdravi i lijepi sa velikom željom za rad, koji imaju dobro izražen ovčarski instinkt, stabilan temperament, dobre kukove i laktove, izvrsne rezultate na izložbama te naravno sve genetske testove. Sve o pasmini kao i same karakteristike možete saznati nešto niže na našoj stranici.

border collie štenci 2023

NOVOSTI U 2023. GODINI

OČEKUJE LEGLO U PROLJEĆE 2023. GODINE

Mužjak i ženka su u našem vlasništvu i prilično su aktivni. Natječu se u agilityju, poslušnosti, polažu različite ispite, treniraju traženje i spašavanje nestalih osoba i znaju puno trikova. Osim toga oba psa imaju odličan pedigre predivnih linija koji u nekoliko koljena imaju Svjetske, Europske i Crufts šampione. Boltov tata je 2019. Bio pobjednik Cruftsa (najpoznatije svjetske izložbe u Engleskoj). Očekujemo štence vrhunske izložbene i radne kvalitete koji su  pogodni za razne spotove i aktivnosti poput agilityja, trikova, poslušnosti, ovčarenja, flyballa, SAR.. te izlaganje na izložbama. Zanima te suvlacništo? Pročitaj više o suvlasništvu.

Za štence tražimo aktivan i radni dom gdje će biti punopravni članovi obitelji s kojima će živjeti u stanu ili kući, a od budućih vlasnika očekujemo da ostanu sa nama u kontaktu i nakon odlaska psa kako bih smo mogli pratiti njihov daljnji razvoj. Za bilo kakva pitanja slobodno nas možete kontaktirati i upoznati naše pse (bez ikakvih obaveza). Prilikom javljanja molimo da nam se predstavite i kažete nešto o sebi i planovima sa psom. Svi budući vlasnici pasa iz naše uzgajivačnice imati će 24 satnu podršku i odgovore na sva pitanja. Ako ste zainteresirani kontaktirajte nas na 097 7371 712, na Facebook ili email ellanyipsa@gmail.com.

Saznaj više...

Border Collie dresura / trikovi

Što sve treba znati o pasmini border collie ?

Border Collie ili kako se još nazivaju graničarski škotski ovčar/graničarski koli su drugačiji od gotovo svih drugih pasmina budući da im je glavna karakteristika rad sa stokom, kako u prošlosti tako i danas. To ih čini najboljim ovčarskim psima jer rad sa stokom zahtjeva veliki stupanj inteligencije kod pasa, fizičku spremnost i dobre karakterne osobine. Životni vijek pasmine je 12-15 godina ovisno o različitim čimbenicima (prehrana, fizičke aktivnosti, zdravlje i drugo). Po FCI standardu dozvoljene su i druge boje dok je crno-bijela standardna i najčešća kod njih. Osim kao čuvari stoke, danas su ovi najpametniji psi radi svoje iznimne inteligencije česti obiteljski psi koji nakon ispravne socijalizacije, a nakon toga i cjeloživotne obuke zabavljaju svojim trikovima cijelu obitelj i prijatelje. Čuli ste za Agility ? Ako niste to je kinološka disciplina u kojoj sudjeluje vodič sa svojim psom usmjeravajući ga kroz stazu koja se sastoji od dvadesetak prepreka postavljenih nekim redoslijedom. Upravo u ovoj disciplini border collie pasmina iznimno se dobro snašla i neodoljivo očekuju svaku svoju iduću trku.

Kako prepoznati odgovorne uzgajivače ?

Ono što je važno naglasiti kod kupnje ove pasmine je da niti jedan ugledni uzgajivač ne bi svoje štence prodavao u trgovinama ili ih dao preprodavačima te gledao na njih isključivo kao zaradu. Obratite pažnju pri pretrazi border collie njuškalo ili border collie štenci gdje će vam ponuda pasa u tipu ove pasmine biti zaista velika, ali je rijetko je upravo ta pasmina koju vi tražite. Ono što treba gledati ukoliko želite pronaći odgovornog uzgajivača je oznaka da je uzgajivačnica registrirana od strane HKS-a (Hrvatskog kinološkog saveza) jer je to jedan od pokazatelja kvalitete i zdravlja psa kojega kupujete.

Uzgajivači paze na svaki detalj kod psa od zdravstvenog stanja, fizičke aktivnosti, izgleda psa pa tako svoje štence ne daju novi vlasnicima dok ne budu sigurni da idu u prave ruke koje će zadovoljiti sve potrebne zahtjeve za njihovog psa. Uvijek prilikom kupnje tražite da vidite štene (da vam uzgajivač uslika, napiše nešto o njemu ovisno o tome koji su vaši zahtjevi (aktivnost šteneta, izložbe, agility, rad sa stokom i slično). Osim toga pogledajte dali roditelji psa posjeduju zdravstvene testove, šampionate te sve što bi vam osiguralo da kupujete psa baš onakvog kakvog vi želite.

Jesu li oni prava pasmina za Vas ?

Ako mislite da je to pravi pas za Vas nadamo se da volite šetnje, biciklizam, trikovi, bacanje loptica ,  plivanje i slično, jednom riječju da ste sportski tip. Njihovoj inteligenciji nema kraja tako da ih je moguće osposobiti za gotovo sve uloge. Njegova najveća nagrada je da je zaposlen i da može koristiti svoj mozak. Jedino što vlasnici kod nabavke ne smiju je nabaviti ga isključivo kao psa kojeg će provesti u kratku šetnju ili ga držati isključivo u dvorištu. U tom slučaju takav pas neće razvijati svoju inteligenciju i mozak već će si sam pronalaziti zanimaciju jer neće potrošiti svoju energiju, a to vam se neće svidjeti (griženje raznih stvari, neslaganje sa drugim psima i slično). Oni su pasmina veoma povezana za svoga vlasnika pa očekujte da će vas pratiti kuda god se krećete.  Imajte na umu da ne treba pretjerivati sa fizičkom aktivnošću dok se border collie štenci nisu do kraja razvili (do oko godinu dana), budući da može doći do zdravstvenih problema ukoliko  ne obratite pažnju na tu činjenicu. Dakle pokušajte na minimum smanjiti pa čak i izbaciti skakanje, istrčavanje sa biciklom i slično dok se vaš ljubimac ne razvije u potpunosti.

Doznajte najnovije informacije vezane uz našu uzgajivačnicu

Osnovni podaci

O uzgajivaču i lokaciji uzgoja pasmine border collie

_________

Vlasnica uzgajivačnice

Ellany Ipša (15. rujan 1996. ) rođena u  Osijeku.

Vlasnica 4 psa

Vlasnica kluba za obuku pasa “Baranja”

 Članica KD Osijek-a, KOSSP-a Zagreb

Više informacija…

Uzgajivačnica

Naziv uzgajivačnice:  Hyper Paw

Uzgoj pasmine: Border Collie

E-mail:  ellanyipsa@gmail.com

Mobitel:  +385 97 73 71 712

Lokacija:  Beljska 50, 31326 Mece, Hrvatska

Naši štenci

Ocjena novih domova: 5/5

Naše zadovoljstvo vlasnicima: 5

Naši psi

_________

New Dream's Border Satisfaction "BOLT"

border collie

PASMINA: Border Collie

OŠTENJEN: 19.10.2017.

BOJA: Crno-bijela

Više informacija ...

 Dead See At Real Pearl  "BESSY"

border collie

PASMINA: Border Collie

OŠTENJENA: 18.9.2013.

BOJA: Crno-bijela

Više informacija...

border collie
nekmar-hrana-za-pse.
border collie
border collie

Žalite primiti obavijest o najavi legla ?

Border Collie

Po istraživanjima najinteligentnija pasmina na svijetu.

Neumorna pasmina s visokom razinom energije i zahtijeva vlasnika koji će mu pružiti stimulirajuće radne aktivnosti ( agility, flyball, ovčarenje,ispiti poslušnosti, dog dancing….)

Toliko su inteligentni da ih se pravilnim treningom i socijalizacijom može osposobiti za sve svrhe.

Savršen ljubimac za aktivne  ljude.

Border koli | Standard pasmine

 

FCI Standard broj 297

PORIJEKLO: Velika Britanija

DATUM IZDAVANJA VAŽEĆEG STANDARDA: 24.08.1988.

FCI KLASIFIKACIJA:Grupa 1. Ovčarski i govedarski psi (osim Švicarskih govedarskih pasa)
Sekcija 1. Ovčarski psa
Bez radnog ispita

OPĆI IZGLED: Skladno građen, plemenitih obrisa, elegancija i savršen sklad kombinirani su s dovoljno mase da pas daje dojam velike izdržljivosti. Svako naginjanje ka gruboj ili nježnoj konstituciji je nepoželjno.

PRIKAŽI CIJELI STANDARD PASMINE

KARAKTERISTIKE PASMINE:

Vjeran, marljiv ovčarski pas, velike prilagodljivosti.

TEMPERAMENT:

Žustar, pažljiv, vodljiv i inteligentan. Niti plašljiv ni agresivan.

GLAVA I LUBANJA:

Lubanja umjereno široka, zatiljak nije izražen. Obrazi nisu puni ili zaobljeni. Gubica se sužava klinasto prema nosu, umjereno je kratka i jaka. Lubanja i gubica su približno jednake dužine. Stop dobro izražen. Nos crn, osim u pasa smeđe ili čokoladne boje, kod kojih može biti smeđ. U plavih pasa nos bi morao biti boje škriljevca. Nosnice dobro razvijene. 

OČI:

Dobro razmaknute, ovalna oblika, srednje veličine, smeđe boje, osim u pasa merle boje, gdje jedno ili oba oka mogu biti plava, djelomično ili potpuno. Izraz umiljat, živahan, pažljiv i inteligentan.

UŠKE:

Srednje veličine i debljine, dobro razmaknute. Nošene uspravno ili poluuspravno, vrlo pokretljive.

ZUBALO: 

Zubi i čeljusti jaki sa savršenim, pravilnim i potpunim škarastim zagrizom, tj. gornji sjekutići tijesno preklapaju donje i usađeni su okomito u čeljust.

VRAT:

Dobre duljine, jak i mišićav, blago zasvođen i postupno se širi prema ramenima.

PREDNJI DIO: 

Gledano sprijeda, prednje noge su paralelne, došaplja blago nakošena kad se gleda sa strane. Kosti jake, ali ne teške. Lopatice dobro položene unatrag, laktovi uz tijelo.

TIJELO: 

Atletskog izgleda, rebra dobro zaobljena, prsa duboka i dovoljno široka, slabine duboke i mišićave, nisu usukane. Tijelo neznatno duže od visine u grebenu.

ZADNJI DIO: 

Širok, mišićav, u profilu se elegantno nastavlja prema korijenu repa. Bedra duga, široka i mišićava s dobro zaobljenim koljenom i jakim, niže postavljenim skočnim zglobom. Od skočnog zgloba do poda zadnje noge su suhe i gledano odostraga, paralelne.

ŠAPE: 

Ovalna oblika, jastučići su debeli, jaki i tvrdi, prsti obli i skupljeni. Nokti kratki i jaki.

REP: 

Umjereno dug, zadnji kralježak doseže najmanje do skočnog zgloba, nisko nasađen, dobro odlakan, završava vrhom zavinutim prema gore, upotpunjujući gracioznost obrisa i skladnost psa. Rep može biti uzdignut kada je pas uzbuđen, ali nikada nošen iznad leđa.

HOD/KRETANJE: 

Slobodno, elegantno, pravilno i živahno s minimalnim podizanjem nogu, što ostavlja dojam da je pas sposoban kretati se velikom pritajenošću i brzinom.

DLAKA: 

Dvije su varijante; 1.) umjereno duga i 2.) kratka dlaka. U obje varijante pokrovna je dlaka umjereno čvrsta i gusta, a poddlaka mekana i gusta, tvoreći dobru zaštitu od svih vremenskih utjecaja. Kod varijante s umjereno dugom dlakom, obilna dlaka tvori grivu, gaće na zadnjim nogama i rep kao u lisice. Na licu, ušima, prednjim nogama (osim zastavica), zadnjim nogama od skočnog zgloba do poda dlaka mora biti kratka i glatka.

BOJA: 

Niz boja je dozvoljeno. Bijela ne smije nikad prevladavati.

VELIČINA:

Idealna visina: mužjaci 53 cm, ženke nešto manje.

GREŠKE PASMINE:

Svako odstupanje od gore navedenog treba smatrati greškom, a ozbiljnost kojom će se prema toj grešci odnositi, mora biti u skladu s njenom težinom.

NAPOMENA:

Mužjaci moraju imati dva naizgled normalna testisa potpuno spuštena u skrotum.

ANATOMICAL FEATURES BORDER COLLIES

anatomical features border collie

Engleska verzija dostupna na službenim stranicama FCI


KORISNE POVEZNICE

Hrvatske poveznice

Hrvatski kinološki savez

Hrvatski kinološki savez (HKS) krovna je hrvatska kinološka organizacija na nacionalnom nivou. Osnovan je 1891. godine zbog društvene potrebe za stručnom i sustavnom brigom o psima. Danas je čine 135 članica, kinološke udruge i pasminski klubovi iz svih krajeva Hrvatske. Po kinološkim pitanjima jedina predstavlja Republiku Hrvatsku pri međunarodnoj kinološkoj federaciji – FCI- u.

https://web.hks.hr/

Border collie baza pedigrea

Baza podataka o graničarskim kolijima iz hrvatskog uzgoja te onih uvezenih u Hrvatsku. Nastala je na primjeru sličnih baza rodovnica graničarskih kolija koje već postoje na webu. Njezin je cilj učiniti dostupnim podatke o graničarskim kolijima u Hrvatskoj, kao svojevrsan doprinos postojećim bazama, ali i kao pomoć u uzgoju i popularizaciji ove pasmine u Hrvatskoj.

http://bordercollie.pedigre.net/

Hotel za pse Baranja

Također osim Hyper Paw uzgajivačnice imamo hotel za pse. Sve informacije možete peonači na našoj web stranici

http://hyperpaw.hr/hr/hotel-za-pse-baranja/

Hrana za pse

Usrećite svog ljubimca jednom od najboljih hrana za pse poput Nekmar hrne uz 10% popusta s kodom hyperpaw.

Saznaj više o Platinum hrani

Engleske poveznice

FCI standard pasmine

Fédération Cynologique Internationale je svjetska organizacija pasa. Uključuje  94 člana i ugovorna partnera (jedan član / jedna zemlja). Svi partneri, odnosno zemalje izdaju rodovnice i obučava svoje sudce. FCI sadrži pet skupina: Europa, Amerika i Karibi, Azia i Pacifik, Srednja Europa i Afrika.

http://www.fci.be/en/

Ostale poveznice

Animal Communication

Title: Animal Communicators Helps Pet Families with Behavior Issues

Animal Communicators at Animal Healings use a negotiation style process to help your pets through difficult behavior situations

http://animalhealings.com/behavior.html

Supawstars

Supawstars je web stranica stvorena za privlačenje zasluženih pozornost na što veći broj nevjerojatnih blogova na mreži vezanim uz životinje!

https://supawstars.com

Web Directory

Forumi o svemu

https://www.9sites.net/

Zanimaju vas koja legla planiramo u budućnosti ?

Pratite naš uzgoj 

Kako bismo uvijek bili uz vas i te kako bi ste sve novosti i događanja saznali na vrijeme, prisutni smo i na društvenim mrežama:

Lokacija

Kontakt

Ukoliko imate bilo kakvih upita vezanih uz pasminu border collie slobodno nam se obratite !

E-mail : ellanyipsa@gmail.com
Mobitel: +385 97 73 71 712