Strah pasa od petardi

strah_pasa_od_petardi

Strah pasa od petardi

Jeste li znali da godišnje više od 5.000 pasa i mačaka ugine zbog petardi!? Jedni uginu od srčanog udara, drugi od straha završe pod kotačima automobila dok treći se više nikada ne vrate svojoj kući. Priviknite na vrijeme ljubimca na zvuk petardi, riješite njegov najveći strah i osigurajte prvenstveno njemu, ali i sebi mirnu i sretnu Novu godinu.

strah pasa od petardi

Zabrana uporabe petardi - najbolji rješavane za strah pasa od petardi

Mi također najbolje rješenje vidimo u potpunoj zabrani upotrebe pirotehnike koja nikome nije donijela ništa dobro. Psi imaju i do 3x jači sluh nego čovjek - mogu uloviti frekvencije koje su izvan našeg dosega i bolje razlučiti zvukove, zato nije čudo da grmljavina i eksplozije mogu imati razarajući utjecaj na njih i njihovo ponašanje. 

Na koji način ublažiti strah pasa od petardi?

Sve češće dobivamo upite od vlasnika pasa što da učine kako bi kod pasa smanjili strah od petarda. Vjerojatno ste već i čuli za neke od savjeta poput: zamračiti prostoriju u kojoj pas boravi, upaliti mu radio ili TV, izbjegavati šetnje na takvim mjestima, lijekovi za smirenje na biljnoj bazi, vezanje marame kako bi se pas osjećao sigurnije itd.

Zašto se psi boje pucnja?

Ono što rijetko tko spominje kao rješenje, a jako je korisno je to da psa naučite na zvuk petarde, grmljavine ili neke druge vrste buke. Ponekad psi mogu imati urođeni strah od pucnja i tu se nažalost ne može puno toga učiniti osim ublažiti mu strah na neki od gore navedenih načina. Najčešće je problem u tome što se većina pasa prije u životu nije susrela s nečim sličnim i onda im prvi pucanj počinje predstavljati veliki stres.

Velika je greška što dosta vlasnika tješi svog psa u trenutku kada se on nečega uplaši (bilo drugog psa, pucnja ili nečeg trećeg) i takvim ponašanjem dajemo psu poticaj da se boji još više i on počinje smatrati da je to nešto čega se on zaista i treba bojati. Ponekad dobra opcija i ignorirati psa kada se nečeg uplaši. Kako bi se pas naučio na pucanj, najbolje je početi s učenjem/socijalizacijom dok je još štene (ozbiljni uzgajivači štence uče na različite zvukove među kojima su zvukovi pucnja i grmljavine dok su još s majkom - puštaju im različite zvukove i istovremeno odvlače pažnju na nešto drugo).

Kako ljubimce priviknuti na petarde

Najbolje je vježbati prvo u prostoru gdje se pas osjeća potpuno sigurno (u kući ili dvorištu) tako da psu odvraćamo pažnju s nečim drugim dok traje pucanj (hranom ili igračkom). Ako pas zna neke vježbe poslušnosti ili trikove najbolje je zabavljati ga s time kako bi mu odvukli pažnju, dok npr. na računalu pustimo tiši zvuk pucnja. Kada smo potpuno sigurni da je pas opušten i ne reagira, možemo postepeno pojačavati zvuk (pas smije obratiti pažnju na njega, no nikako ne smije reagirati uplašeno).
Postepeno možemo početi mijenjati mjesto rada kada se pas osjeća skroz sigurno te mu puštati pucanj i na drugim mjestima (uvijek tako da mu odvraćamo pažnju od toga tj. da dobiva nagrade). Na mobitelu postoji i nekoliko dobrih aplikacija s različitim zvukovima među kojima je i pucnjava, a osmišljene su upravo za to kako bi psa privikli na sve zvukove.

Druga metoda privikavanja psa na pucanj

strah pasa od petardi

Druga metoda učenja je ta da u samom početku pas počne povezivati pucanj s hranom/igračkom - svaki put kada pukne on za to dobije nagradu (sličan način kao kada izrađujemo „kliker“ trening pa pas nakon svakog klika dobiva nagradu).
Nakon što pas svlada pucanj koji puštate preko mobitela ili računala možete probati i s pravim petardama (najslabije kategorije), ali obavezno prvo na mjestima gdje se pas osjeća potpuno sigurno. Zamolite nekoga da vam pomogne i neka ta osoba bude u početku udaljena tako da se pucanj jako malo čuje dok vi sa psom radite nešto drugo - kako bi mu odvukli pažnju. Neka se osoba postepeno približava kako bi se pucanj bolje čuo, a pas ga svladao kao nešto potpuno bezopasno. Od koristi može biti i šetanje sa psom u blizini streljane gdje se čuje pucanj, pucanje najlonskih vrećica napuhanih zrakom itd. Bitno je da se u svim tim situacijama pas osjeća sigurno. Kako ne bi zaboravio na zvuk, potrebno je barem jednom mjesečno podsjetiti ga obavezno kroz rad i s nagradama (barem u mjesecima prije nove godine).

Predstavljamo vam naše pse

Na snimci su naši psi Bessy, Bolt i Bloom koji su također uz gore opisan način od svoje šteneće dobi učili na mirnoću kod pucnja. Za ovu snimku korištene su petarde prve kategorije „vražji prasak“ koje su potpuno bezopasne i nama su jako pomogle kako bismo imali stabilne pse u takvim situacijama. Snimka je snimana na mirnom mjestu dalje od naselja kako ne bismo uznemiravali ostale pse i ljude.

 

Posjetite web stranicu našeg kluba za obuku pasa BARANJA i saznajte više o nama

Možda vas zanima i ovo:


ogrlica protiv krpelja i buha

Zaštita protiv krpelja i buha – ogrlica ili tableta što je učinkovitije?

Ogrlica protiv krpelja i buha Iz godine u godinu u sezoni smo muku mučili s krpeljima - jedan brend ogrlica protiv krpelja, drugi brend, razne ampule i tako već nešto više od 10-tak godina... Isprbali smo Advantix, Foresto, Kiltix, Scalibor i brojne druge brendove, kako ...
Pročitaj Više
strah_pasa_od_petardi

Strah pasa od petardi

Strah pasa od petardi Jeste li znali da godišnje više od 5.000 pasa i mačaka ugine zbog petardi!? Jedni uginu od srčanog udara, drugi od straha završe pod kotačima automobila dok treći se više nikada ne vrate svojoj kući. Priviknite na vrijeme ljubimca na zvuk ...
Pročitaj Više
poslastice_za_pse

Poslatice za pse

Poslastice za pse Želite saznati koje su najkvalitetnija poslastice za pse, a koje neće narušiti zdravlje vašeg ljubimca? Čuli ste za neke od poznatijih poslastica kao što su: Pedigree, Adventuros, Alpha Spirit, Boney, Brit, Platinum i brojne druge, ali ne znate za koju se odlučiti? Pročitajte ...
Pročitaj Više
box za psa

Boks za psa | Sve o boksovima za pse i njihovoj upotrebi

Boks za psa U ovome tekstu nastojati ćemo pojasniti kada je boks za psa dobro koristiti, na koji se način koristi te koje su sve njegove prednosti i nedostaci. Danas ima jako puno zabluda oko boksova za pse, a mi ćemo u ovome tekstu obraditi ...
Pročitaj Više
facebook page Advanced Messaging Features

Prodaja pasa | Sve što trebate znati vezano za kupnju i udomljavanje pasa

Prodaja pasa puna je prevara - saznajte sve važno za kupnju i udomljavanje pasa Prodaja pasa je uz registrirane uzgajivače razvila veliko crno tržište pasa. Želite li nabaviti psa za svoju obitelj, najvažnije je prije toga dobro se informirati. Ne znate od kuda početi i ...
Pročitaj Više

Posjeti portal sa svim objavama

Doznajte najnovije informacije vezane uz školu za pse Baranja

Klub za obuku pasa Baranja 

Možete nas direktno kontaktirati u chatu-u sa donje desne strane. Uz Vas smo uvijek te kako bi ste sve novosti i događanja saznali, prisutni smo na društvenim mrežama gdje nam možete postaviti više pitanja ili pogledati naš multimedijski sadržaj.

Lokacija

Žrtava domovinskog rata 39, 31327 Bilje

Kontakt

Upita vezani uz sljedeće podatke : obuka pasa, čuvanje pasa, dresura pasa, škola za pse, savjetovanje, agility i slično !

E-mail : kop.baranja@gmail.com

Mobitel: +385 97 73 71 712