Kako zaustaviti lajanje vašeg psa

lajanje psa

Kako zaustaviti lajanje vašeg psa

Mnogi su u potrazi za metodama kojima će zaustaviti lajanja psa što je zapravo normalna i prirodna reakcija psa koja može postati problem kada se ne može kontrolirati. Već ste imali problema sa susjedima zbog laveža? Osim što može narušiti vaše odnose sa susjedima, također drugima može omesti spavanje što će vam početi stvarati stres. Srećom, postoje načini na koje možete zaustaviti lajanje vašeg psa i učiniti ga mirnijim i smirenijim članom obitelji. Kako je ovo jedan od čestih problema s kojim se susrećemo, donosimo nekoliko smjernica za rješavanje problema s nekontroliranim lajanjem.


Kako zaustaviti lajanje psa

Razlozi za lajanje

Psi laju zbog različitih razloga. Ako ne poznajete dobro psihologiju pasa teško će te samostalno odrediti koji je razlog za lajanjem. Kod ljudi je nešto bolja situacija pa će tako doktoru/psihologu pacijent reći zašto je došao. Kod pasa je ipak zahtjevnije odrediti razloge i postaviti ispravan način za rješavanje problema - sve je na vašoj procjeni/procjeni trenera koja mora biti točna kako se problem nebi rješavao na krivi način.

Neki od razloga za lajanje su idući:

  • Lajanje vašeg psa može biti jednostavno upozorenje za ljude, pse ili druge životinje da ne prilaze ili da ne čine nešto što pas smatra prijetnjom. Kada se radi o znakovima upozorenja lajanjem treba odrediti koju metodu najbolje primijeniti kako bi se problem mogao riješiti (socijalizacija, preusmjeravanje, korigiranje i slično).
  • Strast i emocije: Lajanje također može biti reakcija na strast ili emocije koje pas doživljava, kao što su radost, tuga ili strah. Na vama/treneru je da prepozna i odredi metodu koji će koristiti da zaustavi lajanje ako vlasniku smeta.
  • Potreba za pažnjom: Psi također laju kada žele pažnju vlasnika ili kada su usamljeni i žele biti blizu. Ovo je jedan od razloga zbog kojeg najčešće odrađujemo individualne sate na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije unutar naše škole za obuku pasa Baranja.
  • Navike: Lajanje može postati navika, posebno ako pas uči da lajanjem dobiva pažnju ili hranu. Ova navika se često može vidjeti u šetnji gradom kada se psi bez kontrole na dugim povodcima "kidaju" i laju na druge pse jer im je jednostavno takvo ponašanje prešlo u naviku zbog ne znanja vlasnika, nezainteresiranosti za rješavanje takvih problema i slično. Kako je došlo do toga? Jedan jednostavan primjer je da vam je pas lajao i vukao na drugog psa, a vi ste ga doveli do njega. Što je pas naučio iz toga - trebam što više vuči i lajati kako bi stigao do drugog psa.

lajanje-pasa

Kako zaustaviti lajanje

  • Radite sa psom vježbe poslušnosti što će pomoći da nauči kako kontrolirati svoje lajanje. Naučite svog psa da laje na naredbu, a nakon toga da nesmije lajati na drugu naredbu.
  • Ignorirajte lavež i nemojte ga nagrađivati u trenutku kada laje.
  • Ako pas laje zbog usamljenosti ili nedostatka stimulacije, osigurajte mu dovoljno igračaka, zabave, glodalica kako mu nebi bilo dosadno.
  • Lajanje može biti reakcija na stres, stoga je važno pružiti vašem psu dovoljno sigurnosti i udobnosti. Iako se mnogi zgražaju na kućne boksove za pse, ako ste na pravilan način učili vašeg ljubimca na njega on će mu predstavljati sigurno mjesto na kojem će odmarati dok vas nema bez mogučnosti da se ozljedi. Ako imate štene, svakako proučite kako naučiti psa uz pozitivne metode da zavoli boks.
  • Ako sve navedene mjere ne daju željene rezultate, razmislite o stručnoj pomoći. Škole za obuku pasa mogu vam pomoći u identificiranju i rješavanju problema s lajanjem - slobodno se javite u školu za pse Baranja.
  • Ako jednostavno želite da vašem psu bude zabavno dok vas nema doma i da mu se posveti stručno osoblje možete razmisliti da psa dovezete u naš hotel za pse Baranja dok ste vi na poslu, sastanku, putovanju i slično. 

Prevencija lajanja

Ako čitate ovaj članak vjerujemo da ste već zakasnili s prevencijom, a ona podrazumijeva da od šteneće dobi radite na socijalizaciji i habituaciji vašeg psa tako da ga upoznajete s različitim ljudima, životinjama i situacijama koja podrazumijeva i ostanak psa samog doma što će smanjiti stres i strah koji mogu uzrokovati lajanje.

Prije nego ostavite štene ili odraslog psa kući jako je važno da ga fizički i mentalno umorite. Umoriti vašeg psa možete na brojne načine kroz šetnje, istrčavanja, mentalnim igračkama, treninzima poslušnosti i na brojne druge načine poput Agility treninga i sličnog. To će pomoći u smanjivanju stresa koji može dovesti do lajanja ako je uzrok višak energije.

Pripazite da vašem psu osigurajte zdravu i uravnoteženu prehranu. Izbjegavajte kupnju loše hrane iz dućana za ljude i pronađite za svog ljubimca neku od najboljih super premium hrana za pse poput Nekmar hrane za pse koja će pomoći u održavanju dobrog zdravlja i raspoloženja. Dugogodišnjim korištenjem loših hrana kasnije ćete imati veće novčane izdatke za liječenje kod veterinara zbog zdravstvenih problema koje takve hrane uzrokuju.

Kako riješiti lajanje psa?

Lajanje može biti iritantno i izazvati vam glavobolje kao i narušiti dobrosusjedske odnose, pa je naša preporuka da krenete na rješavanje problema lajanja psa što prije kako bi zaustavili lavež dok još navika nije pre velike. Povećajte količinu metalnih treninga, posvetite mu dovoljno pažnje prije nego ga ostavljate samog i najbolje bi bilo da odradite što bolje dio s prevencijom. Ako primijeniti sve navedeno svakako možete pomoći svom psu i zaustaviti lajanje, a time ćete dobiti mirnije i sretnijeg ljubimca, sretnije članove obitelji i povratak dobrosusjedskih odnosa.

Preporučujemo da svakako razmislite o barem jednom individualnom satu u školi za pse i ne radite ništa na svoju ruku ako niste sigurni jer svaki pas je jedinka za sebe i potrebno mu je individualno pristupiti. Ako primjenjujete metode koje mu ne odgovaraju možete napraviti dodatne probleme koje će biti još teže ispraviti. Za bilo kakva pitanja oko obuke slobodno možete dogovoriti individualni sat ili savjetovanje - više o nama pronađite na stranici naše škole za pse Baranja. Drago nam je da ste pročitali naš čalank o lajanju psa i načinima kako ga riješiti. 

Ako vam se sviđa tekst, ne zaboravite ostaviti like i/ili share i pratiti nas na Facebooku za nove objave vezane uz vaše i naše najbolje prijatelje - pse.

Možda vas zanima i ovo:


lajanje psa

Kako zaustaviti lajanje vašeg psa

Kako zaustaviti lajanje vašeg psa Mnogi su u potrazi za metodama kojima će zaustaviti lajanja psa što je zapravo normalna i prirodna reakcija psa koja može postati problem kada se ne može kontrolirati. Već ste imali problema sa susjedima zbog laveža? Osim što može narušiti ...

nekmar-hrana-za-pse.

Nekmar hrana za pse

Iskustva s Nekmar hranom za pse NEKMAR hrana za pse predstavlja snažnu vezu između čovjeka i njegovog četveronožnog prijatelja. Budući da svi ljubimci zaslužuju najbolje, Nekmar je razvio prehranu za pse u kojima nudi recepte pune okusa koji zadovoljavaju potrebe ljubimaca, čak i one najzahtjevnije ...

najbolji-robot-usisavac-perac-dlaka-kucni-ljubimci

Najbolji robotski usisavač i perač

Najbolji robotski usisavač i perač podova za dlake kućnih ljubimaca Već godinama razmišljamo o nabavci robotskog usisavača i perača poda koji će se boriti s dlakama naših kućnih ljubimaca i tragovima šapa koji znaju ostati bez obzira na brzinsko brisanje prije ulaska u kuću. U ...

ogrlica protiv krpelja i buha

Zaštita protiv krpelja i buha – ogrlica ili tableta što je učinkovitije?

Ogrlica protiv krpelja i buha Iz godine u godinu u sezoni smo muku mučili s krpeljima - jedan brend ogrlica protiv krpelja, drugi brend, razne ampule i tako već nešto više od 10-tak godina... Isprbali smo Advantix, Foresto, Kiltix, Scalibor i brojne druge brendove, kako ...

strah_pasa_od_petardi

Strah pasa od petardi

Strah pasa od petardi Jeste li znali da godišnje više od 5.000 pasa i mačaka ugine zbog petardi!? Jedni uginu od srčanog udara, drugi od straha završe pod kotačima automobila dok treći se više nikada ne vrate svojoj kući. Priviknite na vrijeme ljubimca na zvuk ...

Posjeti portal sa svim objavama

Doznajte najnovije informacije vezane uz školu za pse Baranja

Klub za obuku pasa Baranja 

Možete nas direktno kontaktirati u chatu-u sa donje desne strane. Uz Vas smo uvijek te kako bi ste sve novosti i događanja saznali, prisutni smo na društvenim mrežama gdje nam možete postaviti više pitanja ili pogledati naš multimedijski sadržaj.

Lokacija

Žrtava domovinskog rata 39, 31327 Bilje

Kontakt

Upita vezani uz sljedeće podatke : obuka pasa, čuvanje pasa, dresura pasa, škola za pse, savjetovanje, agility i slično !

E-mail : kop.baranja@gmail.com

Mobitel: +385 97 73 71 712