Dijete i pas | Trikovi na rođendanu

škola za pse osijek

Dijete i pas na rođendanskoj zabavi

Dobili smo prvi puta upit da izvedemo prezentaciju trikova sa našim psom na rođendanskoj zabavi gdje je prisustvovalo oko 40 djece. Za ovakvu prezentaciju iznimno je bitno imati jako stabilnog i socijaliziranog psa kako bi mogli imati povjerenje u njega i njegovo ponašanje prema djeci. Ukoliko dijete i pas odrastaju zajedno to doprinosi fizičkom i mentalnom razvoju djeteta.


škola za pse osijek

Zašto je ispravna socijalizacija jedna od važnijih dijelova odgoja pasa?

Imati stabilnog i socijaliziranog psa san je i cilj svakoga vlasnika kućnog ljubimca. Rad sa djecom jedno je od težih područja budući da moramo biti sigurni u našega ljubimca kako ne bi odreagirao na zagrljaje djeteta, vikanje, skakanje i slično ponašanje kakvo inače ide uz djecu. Stoga je jako važno provesti što je moguće bolju socijalizaciju psa kako kasnije ne bi imali problema u ponašanju. Socijalizacija je najvažnija dok je naš pas još štene te je upravo to doba kada ga se treba upoznati sa različitim zvukovima, stvarima, uvjetima, odnosno svime što bi mu u kasnijoj dobi moglo predstaviti određeni strah ili nepoželjno ponašanje. Ovim putem htjeli bismo reći da smo zahvalni i sretni što imamo baš ovakvog psa koji obožava raditi u svim situacijama.

pas i dijete

Što djeci znači odrastanje sa psima?

Često u šetnji čujemo komentare roditelja da se maknu od psa da će ih ugristi ili pak da psi ne napadaju ljude nego samo samo pse. Jako nam je žao da roditelji djecu ne educiraju o stvarnom ponašanju pasa te ista ta djeca nakon što odrastu se često boje pasa ili imaju iskrivljena mišljenja. Mislimo da je odrastanje djeteta sa psom uz ispravnu edukaciju pridonosi njihovu fizičkom i mentalnom razvoju. Naravno nabavljanje psa isključivo djetetu ne podržavamo već pas mora biti član obitelji o kojemu će se svi brinuti. Dijete samo po sebi ne zna na koji način se treba ponašati prema psu te ga moramo naučiti kako da razvije ispravan odnos sa novi članom obitelji. Osim toga valja naglasiti da nabavljanje psa djeci koja imaju manje od 14 godina nema smisla jer moramo biti svjesni da će tada roditelji voditi briga, a ne dijete koje Vas je nagovorilo da mu ga kupite/ udomite. Pas nije igračka sa kojom će se igrati samo dijete već on ima svoje potrebe koje moramo ispunjavati. Osim toga, on nije tu da dođe na jedan dan i ode već je to član obitelji koji može ostati oko 15 godina. Tome biću treba posvetiti ljubavi, pažnje  i svega što uz njega dolazi što mnogi zaboravljaju dovođenju psa u obitelj. Možemo zaključiti da je to velika odgovornost za koju nikako ne mogu biti odgovorna samo djeca već moraju biti prisutni roditelji koji će moći odvojiti dovoljno vremena i posvetiti mu se.

Na koji način smo zabavljali djecu?

 • Naša prezentacija poslušnosti pasa:
  • Sjedi
  • Lezi
  • Čekaj
  • Uz nogu
  • Naredbe zabrane
 • Naša prezentacija različitih trikova koje pas zna
 • Upoznavanje djece sa načinom pristupa psu
 • Dijete i pas surađuju (djeca izvode pokazane trikove sa psom)
  • poslušnost
  • trikovi (vrti se, daj šapu, noga na nogu, okret, mrtav, zagrli me, srami se i brojni drugi)

Što smo zamijetili tokom prezentacije?

Jedna vrlo zanimljiva činjenica je da psi jako dobro znaju kada i koga moraju poslušati da bi dobili određenu nagradu. Tokom suradnje dijete i pas su pokušali izvoditi određeni trik po našim uputama, nekima je uspjelo, a drugima nije, te su su pitali koji je razlog. Ono što smo zamijetili da je bitno, te da je pas primjetio je intonacija glasa kod djece, samouvjerenost i pristup prema psu. Svi koji su bili sigurno da će uspjeti napraviti ono što su i željeli sa našim ljubimcem, pokazali su dozu samopouzdanja u svome glasu što je pas i osjetio te odradio ono što je traženo od njega i naravno dobio od djeteta veliku nagradu (poslasticu i veliko zadovoljstvo).

Kupili ste psa i ne znate kako dalje sa njime ili ga tek planirate kupiti?

Ukoliko imate bilo kakvih upita vezanih uz rad sa psima, njihovo ponašanje ili pak nešto vezano uz temu dijete i pas možete nas slobodno kontaktirati na facebook-u ili na broj telefona na dnu stranice.

škola za pse
Naš klub za obuku pasa ''Baranja'' sa sjedištem u Bilju (nedaleko od Osijeka) omogućuje vam da polazite školu za pse dolazeći i u  Vaše gradove, te osim Bilju (blizina Osijeka), dolazimo i u Vukovar i Vinkovce. Ukoliko ste zainteresirani za tečaj slobodno nas kontaktirajte i upišite se u našu školu za pse. Više informacija o nama pogledajte i na našoj web stranici.

Nekoliko slika sa naše prezentacije

dijete i pas

pas i dijeca

Video našeg kluba

Doznajte najnovije informacije vezane uz školu za pse Baranja

Klub za obuku pasa Baranja 

Možete nas direktno kontaktirati u chatu-u sa donje desne strane. Uz Vas smo uvijek te kako bi ste sve novosti i događanja saznali, prisutni smo na društvenim mrežama gdje nam možete postaviti više pitanja ili pogledati naš multimedijski sadržaj.

Lokacija

Žrtava domovinskog rata 39, 31327 Bilje

Kontakt

Upita vezani uz sljedeće podatke : obuka pasa, čuvanje pasa, dresura pasa, škola za pse, savjetovanje, agility i slično !

E-mail : kop.baranja@gmail.com

Mobitel: +385 97 73 71 712