Kako naučiti štene da obavlja nuždu na jednome mjestu?

kako nauciti psa da ne mokri po kuci

Kako naučiti štene ili odraslog psa da obavlja nuždu na jednome mjestu i ne mokri po kući?

Jeste li se i vi zapitali kako naučiti odraslog psa ili štene da obavlja nuždu vani i ne mokri po kući? Niste jedini. Ovakve upite dobivamo vrlo često jer ljudi vrlo brzo izgube živce i misle da njihovo štene nije dovoljno pametno da shvati gdje treba obavljati nuždu. Naravno jasno je da period koji je potreban da prođe ne možemo točno odredi on ovisi kako o pasmini tako i o svakoj jedinki koja je priča za sebe. To je samo jedna od mnogih stvari u pogledu dresure pasa ili kako se danas naziva obuke pasa koju s njima morate proći.


kako nauciti psa da ne mokri po kuci

Odgoj pasa - obavljaje nužde vani

Mnogi već postanu očajni te traže wc za pse u stanu kako bi tako osigurali da im pas ne vrši nuždu u stanu, no to nije pravo rješenje. Ono što je potrebno je strpljeno kojega nikad ne manjka u odgoju pasa vezanom uz nuždu. Sve je to mali dio koji se prolazi sa štencima od malena kao i proces socijalizacije.
Ono što je važno naglasiti da sa psom u obavljanja nužde se radi pozitivnim metodama, a ne kako to mnogi govore batinama da shvati što je učinio. Koliko god vama to teško pada mora proći određeni period dok shvati gdje se od njega očekuje da obavlja nuždu. Ako ga se kažnjava on svoje obavljanje nužde može povezati s negativnom radnjom ili kaznom. Pokušat ćemo vam prenijeti naše iskustvo koje smo imali s leglima pasmine border collie u Hyper Paw uzgajivačnici, ali i brojnim drugim psima kojima smo pomogli putem našeg kluba za obuku pasa Baranja.

Kada štene mora obaviti nuždu

kako naučiti štene da obavlja nuždu vani

Najvažnije je da mi razumijemo kada otprilike štene najviše u danu obavlja nuždu, a to je sljedeće:

 

-Nakon hranjenja

-Nakon što se je naspavao

-Nakon što se poigrao

-Prije nego je izašao u šetnju

 

Važan element koji također trebamo biti svjesni da dok su psi mali oni ne mogu izdržati veliki period bez da obavljaju nuždu bilo da se radi o velikoj ili maloj nuždi te ih je potrebno često nuditi (u prosjeku svaka 2 sata).

Metoda privikavanja šteneta na pelenu

Postoje različiti načini odnosno različite metode na kako naučiti psa da ne mokri po kući ili obavlja veliku nuždu već da obavlja nuždu vani. Samo jedna od njih je pomoću pelena (novina ili sličnog). Postupak je zapravo vrlo jednostavan, a sastoji se od nekoliko koraka:

  • Pelenu, novine ili nešto slično umočiti u mokraću (vrlo malo, koliko god vam to možda gadljivo izgledalo)
  • Dobro obrišemo sa sredstvom za čišćenje mjesto gdje je štene obavilo nuždu
  • Postepeno prenosimo pelenu ili što smo već odabrali prema vratima
  • Kada dođemo do vrata premjestimo je s vanjske strane

Tako učimo da pas obavlja nuždu na jednom mjestu. U trenutku kada bude trebao na wc, neće to više obavljati u kući već će tražiti da izađe. Znakovi koje može pokazivati su grebanje po vratima, lajanje, uznemirenost i slično. Sada je na nama da gledamo jer on je razumio što smo od njega željeli, a mi mu to moramo omogućiti.

U kojim trenutcima štene obavlja nuždu

kako naučiti štene da obavlja nuždu vani

Ako živite u stanu pokušajte se pridržavati također smjernica kada štenci obično trebaju obavljati nuždu. Nakon hranjenja koje je kod štenaca dosta često u jednome danu oni obično vrlo brzo imaju potrebu za obavljanje nužde. Najbolje ga je odmah nakon hranjenja odvesti do pelene i pričekati da obavi što treba.
Dakle nakon spavanju kada se probude najbolje ih je odmah odnijeti na pelenu da tamo obavljaju nuždu na jednome mjestu te ih nagraditi kako bi shvatili da se to od njih traži.
Nakon što ste se poigrali sa štenetom dovoljno je samo nekoliko trenutaka nakon što se on istrči da uzme predah i obavi nuždu tako da je najbolje nakon igre otići do pelene i provjeriti dali treba na wc. Kasnije je jednaki postupak s puštanjem psa u dvorište ili izvođenjem u šetnju.
Također ono što je bitno naglasiti kada idete šetati pokušaj to izvesti što je brže moguće jer štenci u trenutku kada ih se izvodi zbog velikoga uzbuđenja mogu obaviti nuždu. Ono što ponavljamo u svakome dijelu i što je najbitnije je upravo nagrada koja mora biti što veća kako shvatili da je upravo to ono što od njih želimo - da obavljaju nuždu vani, a ne po kući.
Ono što smo također primijetili dok imamo leglo u našoj Hyper Paw uzgajivačnici je iduće - dok su mali i imaju ogradicu, jedan dio im je ugodan za spavanje i s igračkama, a na drugom djelu je pelena; oni vrlo brzo shvate da trebaju nuždu obavljati na toj peleni pa vam i to može koristiti da ga naučite da obavlja nuždu na jednome mjestu u samim početcima.

Da zaključimo kako naučiti psa da ne mokri po kući već da nuždu obavlja vani

Sada kada znate u kratkim crtama što je potrebno učiniti još jednom moramo naglasiti što ne smijete raditi. Nemojte nikako vikati na psa, a kamoli kažnjavati zbog obavljanja nužde po kući jer ćete mu tako dati do znanja da je to negativna stvar i on će vam tek tada početi obavljati nuždu tamo gdje ga vi ne vidite i postići će te potpuno suprotno od onoga što zapravo želite dobiti. Najbitnije je uhvatiti pravi trenutak kada treba na wc i odnijeti ga do pelene i to je srž cijelog problema oko toga kako naučiti psa da obavljanja nužde gdje mi to želimo.

Ovo je samo jedan od malih problema koji vas čeka sa štenetom. U procesu socijalizacije, a nakon toga i dresure/ obuke pasa susretat ćete se s raznim drugim problemima o kojima ćemo u nekome drugome tekstu reći više riječi. Naravno ovo je nešto što morate naučiti psa (ako to sam ne shvati budući da ima i takvih eksperata) budući da će te ga vjerojatno nekad ostaviti na čuvanju ili ići kod nekoga u goste pa ako ste savladali ovo gradivo nećete imati negativnih situacija.

Sretno, oboružajte se strpljenjem i pročitajte svakako našu preporuku o izboru Superpremium hrane za odrasle pse i poslastica za pse kako vaši ljubimci ne bi imali zdravstvenih problema ako ih trenutno hranite s nekom hranom iz lokalnih trgovina poput (Lidla, Kauflanda i sličnih).

Možda vas zanima i ovo:


lajanje psa

Kako zaustaviti lajanje vašeg psa

Kako zaustaviti lajanje vašeg psa Mnogi su u potrazi za metodama kojima će zaustaviti lajanja psa što je zapravo normalna i prirodna reakcija psa koja može postati problem kada se ne može kontrolirati. Već ste imali problema sa susjedima zbog laveža? Osim što može narušiti ...

nekmar-hrana-za-pse.

Nekmar hrana za pse

Iskustva s Nekmar hranom za pse NEKMAR hrana za pse predstavlja snažnu vezu između čovjeka i njegovog četveronožnog prijatelja. Budući da svi ljubimci zaslužuju najbolje, Nekmar je razvio prehranu za pse u kojima nudi recepte pune okusa koji zadovoljavaju potrebe ljubimaca, čak i one najzahtjevnije ...

najbolji-robot-usisavac-perac-dlaka-kucni-ljubimci

Najbolji robotski usisavač i perač

Najbolji robotski usisavač i perač podova za dlake kućnih ljubimaca Već godinama razmišljamo o nabavci robotskog usisavača i perača poda koji će se boriti s dlakama naših kućnih ljubimaca i tragovima šapa koji znaju ostati bez obzira na brzinsko brisanje prije ulaska u kuću. U ...

ogrlica protiv krpelja i buha

Zaštita protiv krpelja i buha – ogrlica ili tableta što je učinkovitije?

Ogrlica protiv krpelja i buha Iz godine u godinu u sezoni smo muku mučili s krpeljima - jedan brend ogrlica protiv krpelja, drugi brend, razne ampule i tako već nešto više od 10-tak godina... Isprbali smo Advantix, Foresto, Kiltix, Scalibor i brojne druge brendove, kako ...

strah_pasa_od_petardi

Strah pasa od petardi

Strah pasa od petardi Jeste li znali da godišnje više od 5.000 pasa i mačaka ugine zbog petardi!? Jedni uginu od srčanog udara, drugi od straha završe pod kotačima automobila dok treći se više nikada ne vrate svojoj kući. Priviknite na vrijeme ljubimca na zvuk ...

Posjeti portal sa svim objavama

Doznajte najnovije informacije vezane uz školu za pse Baranja

Klub za obuku pasa Baranja 

Možete nas direktno kontaktirati u chatu-u sa donje desne strane. Uz Vas smo uvijek te kako bi ste sve novosti i događanja saznali, prisutni smo na društvenim mrežama gdje nam možete postaviti više pitanja ili pogledati naš multimedijski sadržaj.

Lokacija

Žrtava domovinskog rata 39, 31327 Bilje

Kontakt

Upita vezani uz sljedeće podatke : obuka pasa, čuvanje pasa, dresura pasa, škola za pse, savjetovanje, agility i slično !

E-mail : kop.baranja@gmail.com

Mobitel: +385 97 73 71 712